Acnee

In primul rand acneea este o boala care afecteaza ambele sexe, incepand de la varsta de 15 ani si poate continua pana la varsta mai inaintata capatand o alta forma, numita rozacee. Acneea in general este rasunetul mai multor altor afectiuni, cum ar fi: cele endocrinologice la fetite (discfunctiile ovariene) sau disfunctii ale glandelor suprarenale, acneea data de factorii fizici: caldura sau frig excesiv, folosirea produselor cosmetice neadecvate sau expirate, la care se mai adauga si excesul de sebum. Datorita unei exfolieri inadecvate date de o dezhidratare accentuate, sebumul nu se mai poate elibera din pori, inflamandu-I si acestia se pot infecta din cauza germenilor saprofiti ce se afla la nivelul pielii. Acneea se poate exacerba in perioadele de stres, de scaderea imunitatii, premenstrual sau in timpul sarcinii. Tratamenele pt acnee incep cu o igiena riguroasa la nivelul pielii, dar si al parului, pe care se afla foarte multi microbi care in momentul existentei ranilor, excoriatilor, favorizeaza patrunderea germenilor cat mai in profunzime instalandu-se de obicei o adevarata infectie la nivelul fetei. Acneea este influentata de excitanti, precum cafeaua, tutnul, bauturile alcoolice, condimentele, frigul si caldura.

Tratamentele de acnee vor incepe mereu cu o consultatie dupa care se trece la o curatire in profunzime a pielii, cu ajutorul unor peelinguri ce au in componenta lor extracte naturale de lapte, care vor duce la normalizarea PH-ului pielii. Dupa aplicarea peeling-ului se va aplica un alt peeling cu acizi de fructe dar si cu extract de arnicaa, care vor exfolia fiziologic tegumentul, iar colectiile purulente existente la suprafata vor fi adunate, iar extragerea lor se va efectua in conditii de igiena maxima si cu foarte mare atentie (orice extragere brutala poate duce la infectarea si mai in profunzime sau difuzarea infectiei la distanta dar si formarea de cicatrici). Sunt necesare minimum doua tartamente pe luna in prima perioada pana cand infectia se stinge, iar pentru intretinere este necesar un tratament pe luna, sau la o luna si jumatate.

In cadrul tratamenelor medicale se recomanda o analiza specifica, cum ar fi cultura din pustula cu antibiograma specifica, care poate fi urmata sau nu de un autovaccin in functie de caz. In cazul fetelor cu acne si ovar polichistic sunt necesare o serie de analize speciale, care ne vor orienta asupra unui tratament adecvat. Tratamentele pentru stergerea cicatricilor se fac prin mai multe metode, cum ar fi: peeling-urile cu acizi de fructe, acid tricloracetic, peeling-uri fizice, cum ar fi dermoabraziunea, ultrasonoforeza si laserul.

Viata sexuala nu influenteaza in mod pozitiv disparitia acneei. Exista mituri care spun ca alimentatia nu influenteaza in mod direct aparitia acneei, dar din practica clinica s-a observat ca alimentatia de foarte multe ori poate influenta exploziile unor secretii purulente la nivelul fetei (in general, in perioada sarbatorilor acneea de multe ori se exacerbeaza). Alte mituri spun ca autovaccinul poate rezolva in totalitate problema acneina; nu este tocmai adevarat pentru ca pentru a stinge o infectie acneica este necesar sa se efectueze testele de care am amintit, iar atunci cand este cazul sa se instituie si o terapie cu antibiotice imuno-stimulativo dar si cu topice locale.