Alergia

Alergia poate fi considerata o boala sezoniera deoarece apare in special primavara si este din ce in ce mai frecventa in orasele cu o industrializare mai puternica. Alergiile pot fi date in special de praf, polen, pulberi din prelucrarea lemnului, alimente etc.  Alergiile din punct de vedere imunologic pot aparea prin mecanisme IgE sunt: datorate factorilor externi (alegeni inhalati, praf de cas[, polen, pulberi din prelucrarea lemnului, paraziti, parfumuri si diferite gaze), alergebi de contact, cum ar fi cele date de diferite produse cosmetice (crème uleiuri, sapunuri, sampoane, vopsea de par), alimente (peste, crustacee, kiwi, capsuni, zmeura, ciocolata), vaccinuri, medicamente(antibioticele), factorii fizici (caldura si frig).

2. Factori interni: infectiile bacteriene, virale, fungice (ciuperci), intepeturile de insecte (veninul de albina, viespe, tantari). Cele mai afectate persoane de aceasta maladie sunt copiii si tinerii, iar de cele mai multe ori este incriminat factorul ereditar. Acestia au o predispozitie genetica pentru astmul bronsic si dermatite atopice. Multe din substantele enumerate mai sus reusesc sa strabata bariera imunitara, iar organismul se va apara producand anticorpi. Reactia alergica apare atunci cand sistemul imunitar al organismului reactioneaza aberant in prezenta unor alergeni (substante straine).

Simptomatologia poate fi foarte variata avand manifestari: respiratorii, cutanate,  digestive, oftalmologice etc.

1. Manifestarile respiratorii sunt raguseala, senzatie de discomfort toracic, rinita.

Rinita alergica se manifesta prin prurit ocular, nazal, congestie nazala, stranut, tuse.

Astmul bronsic este una din cele mai frecvente alergii respiratorii si sunt incriminati ca factori declansatori: pulberile, polenul, parul animalelor din casa, mucegaiul, germinaceele (ovaz, griu, secara) si anumiti arbori (mesteacan, tei, fag).

2. Manifestarile gastrointestinale: crampe, diaree, balonari.

3. Manifestarile cutanate se produc in general la contactul direct intre alergeni si piele si se poate manifesta cu prurit, pete rosii, edeme, care sunt datorate eliberarii histaminei in cantitate crescuta datorita sistemului imun.

Histamina este principalul mediator al alergiilor de tip H1, adica reactii de hipersensibilitate, care apar in general la persoanele care au alergie la anumite metale (nichel, fier, cupru, mercur, aur, argint). In general, aceste alergii de contact apar si pe fondul unei transpiratii excesive. Prevenirea este cel mai bun tratament si se poate face prin identificarea exacta a alergenului, de aceea este necesar sa se efectueze o testare alergologica, dar nu in ultimul rand, sa se citeasca cu foarte mare atentie etichetele produselor cosmetice (crema de galbenele), dar si a medicamentelor (algocalmin, aspirina, penicilina, paracetamol).