Despre acnee

Ceea ce nu stiati este faptul ca aproape toti tinerii intre 12 si 17 ani au cel putin o data o forma de acnee. Aproximativ 50-60% dintre adolescenti dezvolta forme suficient de severe de acnee ceea ce justifica un tratament medical. Acneea pare frecvent intre 11 si 14 ani si poate sa dispara in jurul varstei de 20 de ani. Aceatsa nu este o regula, pentru ca exista cazuri cand acneea persista si la varsat de 30-40 de ani, iar unele personae dezvolta primul episode de acnee atunci cand sunt adulte. In general, baietii sunt mai dispusi decat fetele sa dezvolte o forma mai severa de acnee si de mai lunga durata. In cazul fetelor, acestea se confrunta de obicei cu episoade intermnitente cauzate de dezechilibrele hormonale si abuzul de produsele cosmetice. Acneea se localizeaza preponderant la nivelul fetei dar are si alte localizari cum ar fi gat piept, umeri, maini sau picioare. Acneea determina in mod constant o stare de discomfort, iar formele mai severe trebuie abordate foarte serios. Acestea ar trebui sa recurga la tratamente specializate nu la cosmeticiene, datorita riscului de aparitie a cicatriciilor.

Exista 7 factori indicate in aparitia si mentinerea acneei:

  1. Hormonii androgeni. Perioada in care apare acneea coincide de obicei cu perioada in care organismul incepe sa secrete hormonii androgeni. In aceasta perioada, glandele sebacee cresc si sunt suprastimulate de hormonii androgeni.
  2. Factorii genetici. Din punct de vedere stiintific nu exista dovezi certe care sa stabileasca implicarea factorilor genetici. Totusi, exista o asemanare intre membrii aceleiasi familii dpvd al duratei, tipului de leziuni, se veritatii formei.
  3. Produsele cosmetice. Exista produse cosmetice si de igiena care contin substante comedogene, caracterizate prin faptul ca determina inchiderea foliculilor pilosi. Este o forma mai usoara dar persistenta, iar factorul cel mai agravant este in cazul femeilor fondul de ten cu care incearca sa   acopere cosurile.
  4. Alti factori care pot influenta aparitia acneei sunt: factorii de mediu, persoanele care au foarte multa unsoare sau in zone foarte umede pot dezvolta forme de acnee.
  5. Productia crescuta de sebum. Aparitia cosurilor este determinate in general de obstructia foliculului pilos de catre un amestec de sebum si celule epiteliale moarte.
  6. Bacteriile. La suprafata pielii si in interiorul foliculului pilos se gaseste o bacterie numita propioni bacterium acnes. In cazul obstructiei se produce o proliferare rapidaa acestora urmata de eliberarea unor substante care determina inflamatia folicului si a pielii din vecinatatea acestuia.
  7. Stresul

 

Tratamente: Este foarte important ca sa intelegem ca orice tratament care are drept obiectiv tratarea leziunilor existente si prevenirea aparitiei altora noi, presupune o anumita perioada de timpm pana sad ea rezultate. In momentul in care dorim sa incepem un tratament antiacneic este necesar sa ne adresam medicului astfel incat tratamentele sa fie eficiente, sa nu existe abandon si sa impiedicam aparitia cicatricilor. Exista persoane care au cicatrici, hipertrofice sau cheloide cauzate de formarea in exces de tesut nou cu dimensiuni intre 1 si 2 mm, care in urma tratamentelor pot diminua. La noi in clinica se efectueaza tratamente dermato-cosmetice:

Tratamentul incepe cu un peeling soft cu enzime de lapte peste care se aplica ultra sonoforeza astfel incat sa se reduca inflamatia. Aopi se aplica o substanta care contine acizi de fructe, scopul aplicarii acizilor de fructe este pentru a putea curate fata de praf, cellule moarte si impuritati. Tratamentele de acnee vor incepe mereu cu o consultatie dupa care se trece la o curatire in profunzime a pielii, cu ajutorul unor peelinguri ce au in componenta lor extracte naturale de lapte, care vor duce la normalizarea PH-ului pielii. Dupa aplicarea peeling-ului se va aplica un alt peeling cu acizi de fructe dar si cu extract de arnicaa, care vor exfolia fiziologic tegumentul, iar colectiile purulente existente la suprafata vor fi adunate, iar extragerea lor se va efectua in conditii de igiena maxima si cu foarte mare atentie (orice extragere brutala poate duce la infectarea si mai in profunzime sau difuzarea infectiei la distanta dar si formarea de cicatrici). Sunt necesare minimum doua tratamente pe luna in prima perioada pana cand infectia se stinge, iar pentru intretinere este necesar un tratament pe luna, sau la o luna si jumatate.

In cadrul tratamenelor medicale se recomanda o analiza specifica, cum ar fi cultura din pustula cu antibiograma specifica, care poate fi urmata sau nu de un autovaccin in functie de caz. In cazul fetelor cu acnee si ovar polichistic sunt necesare o serie de analize speciale, care ne vor orienta asupra unui tratament adecvat. Tratamentele pentru stergerea cicatricilor se fac prin mai multe metode, cum ar fi: peeling-urile cu acizi de fructe, acid tricloracetic, peeling-uri fizice, cum ar fi dermoabraziunea, ultrasonoforeza si laserul.

Viata sexuala nu influenteaza in mod pozitiv disparitia acneei. Exista mituri care spun ca alimentatia nu influenteaza in mod direct aparitia acneei, dar din practica clinica s-a observat ca alimenatia de foarte multe ori poate influenta exploziile unor secretii purulente la nivelul fetei (in general, in perioada sarbatorilor acneea de multe ori se exacerbeaza). Alte mituri spun ca autovaccinul poate rezolva in totalitate problema acneina; nu este tocmai adevarat pentru ca pentru a stinge o infectie acneica este necesar sa se efectueze testele de care am amintit, iar atunci cand este cazul sa se instituie si o terapie cu antibiotice imuno-stimulative dar si cu topice locale.

 

Titulatura: Dr Mirela Miertoiu, medic medicina generala si estetica, doctorand stiinte medicale dermatologice.