Vergeturile

La pubertate aparitia vergeturilor este un fenomen normal atat la fete cat si la baieti. In momentul cresterii taliei sau a cresterii in greutate intr-un ritm mai accentuat  la nivelul corpului pot aparea linii fine numite vergeturi. Vergeturile apar cand tesuturile situate sub epiderm (piele) respectiv tesutul conjunctiv format in mare parte din colagen sunt tractionate in urma dezvoltarii accelerate. Comparativ cu epidermul stratul superficial al pielii care este un tesut foarte elastic in momentul intinderii, colagenul nu este rezistent si se distruge. Astfel ca ruperea fibrelor de colagen determina cicatrici fine numite vergeturi, care constituie cea mai frecventa afectiune la nivelul pielii.
Aproape 90% din gravide fac vergeturi atat la nivelul coapselor cat si abdomenului. La pubertate aproximativ 70% dintre adolescente fac vergeturi si 40% dintre baieti au vergeturi.
Cand pielea este intinsa apar vergeturile deoarece componentele pielii sunt “agresate” fibrele de colagen si proteinele din derm, stratul situat imediat sub epiderm. In urma ruperii fibrelor de colagen se produce dilatarea capilarelor invecinate cu acumularea in exces a sangelui, care determina culoarea rosiatica a vergeturilor noi aparute. Prezenta inflamatiei, a procesului de reparare si remodelare a colagenului sunt insotite de o reducere importanta a densitatii celulelor producatoare de pigment. Cu trecerea timpului, absenta pigmentului explica de ce vergeturile vechi, mature sunt hipopigmentate, albe. Cresterea ponderala excesiva si brusca intr-o perioada de timp scurta determina aparitia vergeturilor la persoanele mai tinere.

Vergeturile apar la femei in special la nivelul coapselor, sanilor, soldurilor si feselor. La femeile insarcinate vergeturile apar frecvent la nivelul abdomenului inferior, in ultimul trimestru. La barbati, vergeturile apar in special la cei care fac sporturi care deformeaza constitutia corpului cum ar fi ridicarea de greutati sau la barbatii care folosesc medicamente ce contin steroizi anabolizanti.In prezent, nu exista niciun remediu care poate preveni aparitia vergeturilor, in special la femeile insarcinate sau in perioadele de crestere accelerata.
Produsele sub forma de creme pot ameliora senzatia neplacuta care insoteste vergeturile insa nu poate preveni aparitia vergeturilor.

Masajul enermologic este una din metodele moderne  de tratament ce va reduce semnificativ aspectul de vergetura si va reface fibrele de colagen rupte .

Masajul enermologic combinat cu mezoterapie cu solutii cu aminoacizi acid hialuronic si vitamine care vor stimuli circulatia sanguine deci o mai buna oxigenare si hranire a tesuturilor pielii.

Aplicarea zilnica de creme emoliente la nivelul zonelor afectate cu scopul de a intretine pielea supla.

Impachetarile cu ceai verde , cafea, alge marine aduc un benefici substantiale pielii.
Alimentatia bogata in vitamina C si E, zinc si siliciu, minerale ce contribuie la pastrarea sanatatii.

Daca vergeturile sunt depistate precoce, mezoterapia pe fiecare vergetura in parte , aplicarea cremelor emoliente pot fi eficiente, reducand vergeturile. Unele dintre aceste creme sunt uleiul pe baza de vitamina E, recomandat in special pentru cicatrizare, preparatele din grupul vitaminei A.

De asemenea dieta bogata in vitamine (vitamina C si E) si minerale (zinc si siliciu) poate preveni aparitia acestor leziuni.

Suplimentele alimentare reprezinta o alternativa in cazul in care alimentatia este necorespunzatoare si saraca in aceste constituienti.

Consumul corespunzator de lichide precum si efectuarea electrostimulare musculara, favorizeaza circulatia sangelui in tesuturile subcutanate cu efecte benefice. Cremele emoliente au efect asemanator.
Asupra vergeturilor s-a constatat efectul benefic al cremelor pe baza de alfa hidroxiacizi. Acestia stimuleaza regenerarea celulara secundara eliminarii celulelor din stratul superficial. Astfel ajung la suprafata celulele mai sanatoase care au rezistenta crescuta, imbunatatindu-se astfel aspectul pielii.
Vergeturile  de fapt nu  sunt o problema de ordin cosmetic, ci o afectiune medicala , ele se pot ulcera sau fisura
Metodele terapeutice folosite atunci cand este cazul sunt:
– aplicarea retinoizilor topici
– terapia cu laser
– peelinguri

Retinoizii sunt derivati de vitamina A, acestia pot fi aplicati in orice zona, insa cel mai frecvent sunt utilizati pentru leziunile fetei, gatului si fetei dorsale a mainilor.
Desi, in comert sunt disponibile o serie de produse destinate intretinerii pielii care pretind ca determina disparitia vergeturilor, adevarul este ca majoritatea produselor sunt ineficiente, in afara de faptul ca sunt si costisitoare. Trebuie mentionat ca nu pueti scapa de vergeturi definitiv fara ajutorul unui medic specialist.

O alta metoda de indepartarea a vergeturilor este peelingul chimic care inlatura straturile superficiale ale pielii, ramand celulele profunde care confera pielii un aspect mai frumos. Un alt aspect este acela ca peelingul chimic stimuleaza sinteza colagenului, imbunatatiind textura pielii. In functie de profunzimea straturilor de piele indepartate, peelingurile sunt moderate, superficiale sau profunde.
Pentru un rezultat satisfacator, peelingul se repeta la anumite intervale de timp.
Peelingul superficial este bine tolerat, avand rezultate vizibile doar dupa mai multe sedinte.
Peelingul mediu cu acid tricloracetic este cel mai utilizat; rezultatele depind de concentratie.

Prin terapia cu cavitatie are loc stimularea fibroblastilor, care se divid precum si stimularea productiei de colagen